Advocaat, volmacht en notaris

De advocaat, deze doet in Spanje eigenlijk al het werk dat de notaris in België en Nederland voor rekening neemt. De advocaat is dus erg belangrijk bij een aankoop in Spanje tijdens het gehele aankoopproces.
Wat kan deze dan voor u betekenen:

  • Controleren of de woning vrij is van schulden, lasten enz. (geval van een resale hypotheek)
  • Controleren of de woning legaal in het overeenkomstige eigendoms register is ingeschreven
  • Aanvragen NIE nummer, Spaans fiscaal nummer zonder dit nummer kunt u geen aankoop doen
  • Bepalen wie de eigenaar van het onroerend goed is om te controleren of de verkoper recht heeft het pand te verkopen. (in geval van resales)
  • Openen bankrekening in Spanje
  • Aansluitingen water & electra (eventueel gas)
  • Alle papieren en stukken prepareren voor de aankoop zodat u zorgeloos door het process gaat

Dit alles kan alleen maar door de advocaat geregeld worden als u deze een volmacht verleend. Zonder deze volmacht kan de advocaat niks voor u doen en zou u voor elk wissewasje terug naar Spanje moeten komen of alles zelf regelen wat en veel meer tijd maar ook nog eens geld kost. Deze volmacht kost éénmalig slechts 180€ en elke keer als deze ergens voor gebruikt dient te worden wordt dit natuurlijk in overleg met u gedaan.
Ten alle tijde ontvangt u een email met daarin een te ondertekenen document en uitleg waarvoor en waarom de volmacht gebruikt moet worden. Zonder handtekening kan en mag de advocaat deze niet gebruiken.
Wij kunnen u natuurlijk in contact brengen met een Nederlands sprekende advocaat zodat de gehele afhandeling in uw eigen taal kan plaats vinden. Wel zo vertrouwd en gemakkelijk.
Belangrijk ook om een advocaat in de arm te nemen die uit de streek afkomstig is en daardoor bekend is met de regels en wetten in de regio/ provincie van aankoop. In Spanje bestaan meer autonome regio´s en deze hebben ook hun eigen regel en wetgeving.
De advocaat werkt voor u!

NIE nummer

Het NIE nummer is een Spaans fiscaal nummer dat persoons gebonden is en nodig is voor een woningaankoop, maar ook daarna nog veel van pas zal komen bijvoorbeeld als u een auto wilt kopen of een internet aansluiting wilt regelen. Altijd en overal vragen mensen naar uw NIE nummer u moet deze in Spanje dan eigenlijk ook altijd bij u hebben.
Zoals uitgelegd kan de advocaat deze voor u aanvragen dit zit al in de kosten van de advocaat verwerkt en is wederom een stuk voordeliger dan dat u het zelf zou doen of in eigen land bij de ambassade aanvraagt. Niet alleen scheelt het u geld maar ook tijd en het is de advocaat zijn werk, dus maak er dan gebruik van.

Aankoopkosten in Spanje

Bij het aankopen van een woning dient u er rekening mee te houden dat u over de totaal prijs van de woning ook nog aankoopkosten betaald vergelijkbaar met de in Nederland genoemde kosten koper.
In Spanje betaald u belasting op de aankoop, dat zal ofwel 8% of 10% belasting zijn en het verschil zit hem erin hoe de woning geregistreerd staat bij de gemeente. Is het een wederverkoop/ resale of bestaande bouw betaald u 8% in het geval van nieuwbouw of zelfs bestaande nieuwbouw betaald u 10% belasting.
Bovenop de belasting moet u rekening houden met de kosten voor de advocaat, notaries, landregistratie, aansluitingen water & electra enz. Houd u in totaal ongeveer 3/4% aan. Dit is in het geval van een “cash” aankoop het geval, mocht u nu een hypotheek aanvragen vanuit Spanje dan betaald u iets extra’s aan kosten omdat u ook betaald voor de hypotheek opzetkosten. Houd in dit geval 5/6% aan in totaal.
Afhankelijk dus van de type woning en wel of geen hypotheek bent u in totaal maximaal 16% aan kosten kwijt en hierin zitten alle kosten verwerkt.

Aanbod bekijken en vergelijken

Natuurlijk kunt u veel woningaanbod bekijken en vergelijken online, maar zult u als u werkelijk geïnteresseerd bent toch de stap moeten nemen om het aanbod in het “echt” te komen bekijken.
De foto’s kunnen nog zo mooi zijn, u ziet niet waar de woning staat en wat er om de woning heen gebeurd dus het is altijd een aanrader zelf te gaan bezoeken dat zou u thuis toch ook doen.
Wij springen hier op in om aan onze klanten inspectie reizen aan te bieden, dit zijn 3 daagse bezoeken aan Spanje met 2 overnachtingen. U boekt uw vliegticket naar Alicante of Murcia (San Javier) vliegveld en wij doen de rest. U bespaart dus de kosten voor hotel en autoverhuur.
In overleg met ons boekt u uw vluchten van en naar één van de boven aangegeven vliegvelden op door de weekse dagen (maandag tot en met vrijdag) tussen 10.00 en 19.00. Natuurlijk wilt u en wij ook zoveel mogelijk uit deze 3 dagen halen dus is het aan te raden een vroege aankomst te boeken rond 10.00 en een late namiddag of vroege avond vlucht terug naar huis.
Als u geboekt heeft geeft u ons de vluchttijden en nummers door en komen wij u afhalen van het vliegveld. In deze 3 dagen laten we niet alleen de woningen van interesse zien, maar ook leert u de regio beter kennen zodat u een weloverwogen beslissing kunt maken in het geval van een reservering.
Het enige wat u betaald zijn de vluchten en de maaltijden tijdens uw verblijf.

Wat te doen als u uw droomwoning gevonden heeft?

Natuurlijk helpen wij u ook hierbij van A-Z en begeleiden wij u zelfs nog tot ver na de overdracht mocht het nodig zijn. U kunt altijd bij ons terecht voor vragen zoals…welk verhuurbedrijf kan ik het beste inschakelen, maar zelfs tot aan; Mijn toilet zit verstopt welke loodgieter moet ik inschakelen?
Gaat u hierna zelf van uw woning genieten of gaat u ook verhuren, of zelfs beide…
In geval van verhuur helpen wij u dus graag met het vinden van de juiste partner in de streek die u kan ondersteunen met het aanbieden van uw woning, maar misschien nog wel belangrijker bij wie u het beste kunt zijn voor de schoonmaak, sleutel bewaar service etc.
Alle woningen in Spanje hebben hun eigen unieke verhuur potentie en verhuur prijzen. Deze verschillen per regio en variëren ook van de kust tot verder in het binnenland, maar liggen vaak prima in verhouding tot de aankoop prijs.
Koopt u een woning direct aan zee op loopafstand van voorzieningen dan kunt u gegarandeerd meer verhuur opbrengsten tegemoet zien dan bij een woning die iets verder van zee gelegen is. Vergeet NIET dat u deze kosten in de aankoop ook al betaald heft, een woning aan de kust kost meer dan dezelfde woning in het binnenland en dus ligt alles weer in verhouding.
Heeft u enige garantie op de verhuur? Nee in principe niet. Natuurlijk is alles afhankelijk van locatie, voorzieningen en eventueel de afstand tot vliegvelden. Uw potentiële klant zal in bijna alle gevallen komen vliegen naar Spanje en zolang u geen invloed heeft op de prijs van de tickets en dus niet de prijzen bepaald is het lastig enige garantie te geven aangezien de prijzen van periode tot periode sterk verschillen.
Met andere woorden; Koop de woning vooral voor U en niet voor een ander en wees blij met alle extra’s die u terug kunt halen via verhuur, maar laat dat geen MUST zijn. Uw spaargeld op de bank levert niks meer op dus het is zeker een leuke investering. Is het voor korte periodes, misschien later voor langere periods of zelfs permanent. Alle extra’s zijn en blijven dan extra inkomsten.

Het klimaat

Het klimaat aan de Costa Calida (warme Costa) is perfect. Met meer dan 350 dagen zon en een micro klimaat is het prima vertoeven en zijn er naast warme zomers ook zwoele winters. De gemiddelde temperatuur over een jaar gezien ligt op 24 graden.
De regio is uitermate geschikt voor mensen met spierklachten, ademhalingsproblemen en dergelijke. Niet alleen door de warme temperatuur, maar ook zeker door het droge klimaat is het een fijne streek en voelen mensen zich vaak direct als ze uit het vliegtuig stappen al een stuk beter dan thuis.

De Costa Calida is bij de meeste mensen nog het onbekende zusje van de allom bekende Costa Blanca en Costa del Sol doordat het allemaal wat minder grootschalig en bekend is liggen juist de prijzen erg gunstig. Dit is momenteel één van de goedkoopste regio´s in Spanje om te investeren. De prijs-kwaliteit verhouding is erg goed en de regio is ook nog eens prima bereikbaar.

Bereikbaarheid

U kunt de Costa Calida bereiken per vliegtuig, maar natuurlijk ook per auto. De meeste mensen zullen voor de eerste optie kiezen om zo snel ter plekke te zijn en kosten aan tolwegen, overnachtingen en benzine uit te sparen.
Via Murcia (San Javier) en Alicante vliegveld bent u zo ter plekke en heeft u geen stress van een lange autorit. Met het nieuw te openen vliegveld Corvera dat zeer centraal in de provincie Murcia ligt en dit jaar geopend zal worden worden de regio nog beter bereikbaar dan dat dat al was en omdat u vanaf 199€ per jaar al een auto kunt stallen op het vliegveld waarom zou u dan nog de stress willen van het autorijden.
Binnen 7 uur maximaal inclusief vliegreis bent u altijd te plek. U bent dus niet meer gebonden aan een plek vlakbij de Spaanse Pyreneeën om het in 1 dag te kunnen rijden, al het geld dat u daaraan besteed + alle stress is dat niet waard. Kom iets verder naar het zuiden en geniet ook van aanzienlijk betere temperaturen en dan voornamelijk buiten het zomerseizoen.