×

DroomHuisSpanje
Avda. Príncipe de Asturias 92
30858 Paretón, Totana
Murcia, Spanje

Auto invoeren in Spanje

23 februari 2024
Auto invoeren in Spanje

Een auto invoeren in Spanje

Een auto invoeren in Spanje. Wat kom je allemaal tegen als je een auto wilt invoeren in Spanje? Het is eigenlijk heel simpel en wij begeleiden je daar bij met ons zeer profesionele netwerk.

Als je naar Spanje emigreert en dus resident wordt, betaal je in principe bij het invoeren van de auto in Spanje geen BTW en geen invoerrechten (Impuesto de matriculacion). Je dient dan wel aan een aantal voorwaarden te voldoen.

Stapen voor het omzetten van je kenteken in Spanje
Uitschrijven
Voor een Nederlandse auto is de eerste stap het uitschrijven bij de RDW voor export. Het is belangrijk om dan deel II van het kentekenbewijs mee te nemen, dat heb je namelijk nodig in Spanje. Je krijgt hierbij witte exportkentekens die maar 2 weken geldig zijn.

Voor Belgen is deze stap niet nodig, als het goed is hebben zij deel II al.

Tijdelijk kenteken aanvragen
Het Nederlandse uitvoerkenteken is natuurlijk maar beperkt geldig, en in de meeste provincies te kort voor het afronden van de aanvraag van een definitief Spaans kenteken. Daarom vraag je het best bij aankomst in Spanje eerst een tijdelijk kenteken aan bij de jefatura provincial de Tráfico, het provinciale kantoor van de DGT (Tráfico). Dit is een groen kenteken dat 60 dagen geldig is.

Je kan de groene platen laten maken bij een garage die daar een vergunning voor heeft. Ketens als Midas en Norauto kunnen dit voor je doen. Dit kost rond de €50 voor twee platen. Als je eenmaal de groene platen hebt, vergeet dan niet een Spaanse verzekering af te sluiten voor je rond gaat rijden. Een auto met Spaanse platen mag niet in het buitenland verzekerd zijn.

In sommige provincies duurt de aanvraag van tijdelijke platen ongeveer drie weken tot een maand. Omdat je Nederlandse exportplaten maar twee weken geldig zijn, kom je dus een of meerdere weken zonder auto te zitten. 
Het aanvragen van een tijdelijk Spaans kenteken is voor eigenaren van een Belgische wagen niet nodig.

Technische beschrijving
Daarna begint het technische gedeelte van het proces.

Als je niet over een Europees gelijkvormigheidscertificaat beschikt (Certificate of Conformance of CoC), is de eerste stap dat je een technische beschrijving van de auto laat maken (ficha técnica reducida). In de meeste regio’s kan de ITV dit voor je doen. Dit is de keuringsdienst die zich normaal gesproken voornamelijk bezig houdt met de normale periodieke voertuigkeuringen.

In regio’s waar de ITV dit niet voor je doet, maak je gebruik van de diensten van een ingeniero técnico industrial. Deze zijn via het internet makkelijk te vinden. Ook hebben ze een beroepsorganisatie, het Colegio de Ingenieros Industriales die je aan een contact bij jou in de buurt kan helpen.

Als je wel over een CoC beschikt, dan moet je ook een ficha técnica reducida op laten maken. In dit geval kan de ITV dat doen voorafgaand aan de importkeuring (de volgende stap). Hier zijn dan geen extra kosten aan verbonden.

De beschrijving is vaak niet meer dan de Spaanse nationaal erkende variant van het Europees conformiteitscertificaat. In de meeste gevallen hoeft de ingenieur de auto dan ook niet te zien, maar zijn een aantal foto’s voldoende. Let op: bij voertuigen die niet uit de EU komen en niet aan de EU standaard voldoen, kan dit proces een stuk ingewikkelder en duurder zijn.

Keuring
Hoewel je in theorie de auto niet hoeft te laten keuren als de buitenlandse keuring nog geldig is, moet je in de praktijk de auto toch naar de ITV brengen. Ze moeten om te beginnen de technische kaart maken (zie vorige stap) en ze zullen de auto dan ook keuren.

De importkeuring gaat op afspraak. Elk ITV-station werkt anders. Sommigen laten je eerst de documenten per mail sturen, en geven je dan een afspraak. Anderen willen dat je met de originele documenten langskomt om de afspraak te maken.

De prijs van de keuring is per ITV-station verschillend. Hou rekening met maximaal zo’n €130.

Belastingen
De volgende stap is het betalen van een aantal belastingen. In eerste instantie is dit de wegenbelasting. Er bestaat in Spanje geen gecentraliseerde, nationale wegenbelasting. Deze belasting wordt geheven door de gemeente. Normaal gesproken is dit een jaarlijkse belasting waarvoor de gemeente de persoon aanslaat die de wagen bezit op 1 januari. Als je een voertuig uit het buitenland importeert, betaal je voor het proportionele deel van het jaar waarin de auto zich in Spanje bevindt. De hoogte van deze belasting is per gemeente en per auto verschillend.

Bij het Agencia Tributaria (de belastingdienst) betaal je vervolgens de BTW en de kentekenregistratiebelasting.

Droomhuisspanje heeft een uitgebreid netwerk in het Nederlands waarbij wij met verschillende zaken zoals; auto invoeren, verzekeringen, internet aanvragen etc. onze klanten bijstaan, zodat de juiste handelingen worden verricht om in Spanje zorgeloos te verblijven.

Delen:

Laatste artikelen

Terug naar nieuws
Droomhuisspanje presenteert het gloednieuwe El Alba Resort - DroomHuisSpanje

Droomhuisspanje presenteert het gloednieuwe El Alba Resort

Binnenkort op het El Alba Resort, Murcia Het gloednieuwe El Alba Resort in Murcia presenteert zijn geweldig nieuw gelanceerde faciliteiten zoals; padelbanen, strand, zwembad, kinderspeelplaatsen, chiringuito (beach bar) en nog veel meer. Dit is een fantastische aanvulling op dit afgesloten...

15 oktober 2024
Secondhomebeurs Brabanthallen groot succes - DroomHuisSpanje

Secondhomebeurs Brabanthallen groot succes

SecondHomeBeurs in de Brabanthallen een groot succes!   Voor de alle eerste keer van het bestaan van de secondhomebeurs vond deze plaats in de Brabanthallen in Den Bosch.   Vanzelfsprekend was Droomhuisspanje ook weer aanwezig. Het hele team is drie dagen in de weer geweest om...

8 oktober 2024
Whatsapp icon Whatsapp