Cartagena is een stad en havenplaats in het oosten van Spanje, in de regio Murcia, aan de Middellandse Zee. De stranden worden de Costa Cálida genoemd. De haven van Cartagena is een van de belangrijkste havens van het land.
Dankzij de strategische ligging aan de Middellandse Zee is Cartagena bewoond sinds de oudheid door verschillende beschavingen, die allemaal hun stempel gedrukt hebben op het rijke culturele erfgoed.
Cartagena heeft een lange geschiedenis. De stad werd meer dan 2000 jaar geleden gesticht door de Carthaagse Hasdrubal en was belangrijk door haar beschutte haven. Ze kende haar hoogtepunt tijdens het Romeinse Rijk, en kwam daarna achtereenvolgens in handen van de Visigoten, de Vandalen, de Byzantijnen en de Arabieren, totdat het in 1245 ten slotte veroverd werd door koning Alonso X.
Elke cultuur heeft zo zijn sporen nagelaten in de stad, van het Romeinse amfitheater – de 2de belangrijkste op het Spaanse schiereiland! – tot kerken en de 18e-eeuwse muur van koning Karel III, die nog steeds het oude stadsgedeelte en het kasteel van La Concepcion omarmt.
Het aanbod aan musea in Cartagena is heel divers. Deze musea hebben voornamelijk betrekking op de verschillende aspecten van de geschiedenis van de stad.
Begin 20e eeuw bloeide de welvaart in Cartagena dankzij de mijnbouw in de omliggende bergen. Al gauw verrezen elegante art-deco herenhuizen langs de Calle Mayor, tot op vandaag te bewonderen tijdens een wandeling door de stad.
Als havenstad beschikt Cartagena bovendien over een marine-museum en het prototype van de 1ste onderzeeër, uitgevonden door ingenieur Peral, geboren en getogen in Cartagena.

Beleef een waar strijdtoneel tijdens de Fiestas de Carthagineses y Romanos!

Nog een feestelijke tip: ben je in de buurt tijdens de 2de helft van september, dan kun je in Cartagena de strijd tussen de Carthaagse en Romeinse bezetters tijdens de 2de Punische Oorlog herbeleven in een kleurrijk festival!

De vertoning van de strijd, die eindigde met de overwinning van de Romeinen, is onvergetelijk! Na die overwinning groeide de rijkdom en het belang van Cartagena, en dat wordt zo nog altijd gevierd.

Bezienswaardigeheden:

De Boulevard, Romeinse amfitheater, marine-museum, likeur 43 fabriek