Geen reacties

SPAREN OF INVESTEREN IN EEN VAKANTIEWONING IN SPANJE

De rente op spaartegoeden in Nederland is begin 2018 onder de 1 procent gedaald. Bij de grote banken zullen ook de hoogste spaarrentes in 2018 onder dit percentage dalen. De inflatie volgens de consumentenprijsindex (CPI) bedroeg in januari 0,6 procent. Het IMF (Internationaal Monetair Fonds) verwacht voor de komende vijf jaar een gemiddelde inflatie van 1,2 procent per jaar. Tel daarbij de vermogensbelasting op en de conclusie is al snel dat in de meeste gevallen het aanhouden van gespaard vermogen op de bank geld kost, en dat het vermogen langzaam in waarde daalt. We hebben anno 2017/18 te maken met historisch lage rendementen. Na vijf jaar belastingheffing en inflatie is de spaarder vijf procent armer geworden. Financieel econoom Auke Plantinga van de Rijksuniversiteit Groningen verwacht dat de spaarrentes de komende jaren nog verder zullen dalen.

Sparen loont dus niet, maar wat dan wel?

Beleggen en het daarmee gepaarde risico is niet voor iedereen geschikt. Actief zijn op de beurs vereist kennis én durf. Bovendien moet je als belegger de tijd hebben en het geld wat langer kunnen missen. Een bijkomende negatieve factor voor Belgen is dat de zogenaamde speculatietaks van kracht is met ingang van 1 januari 2017. Particulieren die in België persoonsbelasting betalen, moeten 33 procent belasting betalen over de behaalde koerswinst. Investeren in stenen kan een prima alternatief zijn. Banken in Nederland verwachten dat de waarde van vastgoed zal stijgen. Niet veel, maar het rendement zal zeer waarschijnlijk hoger zijn dat wat andere vermogenscategorieën opleveren. Vastgoed behoudt zijn waarde ook goed bij hoge inflatie.

Investeren in vastgoed in Spanje

Wie zijn geld niet wil laten wegkwijnen op een spaarrekening doet er goed aan de voordelen van aankoop van vastgoed in Spanje eens op een rijtje te zetten. De prijzen van woningen in Zuid-Oost Spanje zijn momenteel laag. De vastgoedcrisis heeft in Andalusië en met name aan de Costa Calida hard toegeslagen. Dit heeft ervoor gezorgd dat de waarde van huizen en appartementen de voorbije jaren aanzienlijk is gedaald. Kopers kunnen hier hun voordeel mee doen. Op dit moment hebben we in Zuid-Oost Spanje te maken met een aantrekkende markt. Langzaamaan stijgt de waarde van vastgoed en hiermee ook de prijs.

Nú kopen

U wilt een huis kopen in Spanje? Het beste instapmoment is aangebroken. Langer wachten levert het risico op van prijsverhogingen. Bij nieuwbouwprojecten aan de Costa Calida zien wij per maand de prijzen van appartementen stijgen. Kostte een nieuwbouw appartement met twee slaapkamers en twee badkamers in de Mar Menor, in de omgeving van Costa Blanca Zuid / Costa Calida Noord, drie maanden geleden nog € 134.000, inmiddels is de aankoopprijs van dezelfde appartementen in de nieuwe fases gestegen naar € 154.000. Spanje zit in de lift van de economische groei. Dat betekent dat investeren in vastgoed in Spanje een verstandige keuze kan zijn. Het best af is diegene die de tweede woning grotendeels met eigen geld kan betalen. Een deel van het vermogen kan nu worden weggehaald van de geld kostende spaarrekening.

Een zogenaamde cash buyer, degene die de woning in zijn geheel contant kan afrekenen, heeft het bijkomende voordeel dat er wat extra op de aankoopprijs kan worden afgedongen. De verkoper zal immers blij zijn met een versnelde aankoopprocedure zonder hypotheekaanvraag. De waarde van de tweede woning wordt belast in box 3 van het Nederlandse belastingstelsel. Voordeel van het afsluiten van een gedeeltelijke hypotheek is dat de lening in mindering wordt gebracht op de waarde. Spaanse banken verstrekken over het algemeen een hypotheek van 70 procent van de getaxeerde waarde van de woning.

Wonen en verhuren aan de Costa Calida

Wie droomt er nu niet van een huis onder de zon? De Costa Calida, letterlijk de hete kust, heeft een mediterraan klimaat met warme zomers en milde winters en telt gemiddeld 345 zonnige dagen per jaar. Deze kust is niet alleen vanwege het gezonde klimaat zo populair, maar ook vanwege de gezellige Spaanse sfeer, de decadente haven van Cartagena, cultuurstad Aquilas, de vele indrukwekkend mooie Jack Nicklaus golfbanen, de schone brede stranden en de vele restaurants, bars en andere uitgaansgelegenheden. De Costa Calida is tevens een prima uitvalsbasis voor het achterland van Murcia, met bekende culturele steden als Jumilla ( de wijn streek), Lorca en Totana, de prachtige natuur van de regio Murcia is het meest divers in vergelijking met de andere regio´s. De goede infrastructuur behelst moderne en uitstekend onderhouden snelwegen, een spoorwegnet en busverbindingen. De luchthaven van Alicante & Murcia biedt een verbinding met nagenoeg alle grote luchthavens van Europa.

Deze keur aan positieve kanten maakt dat een investering in een woning aan de Costa Calida een slimme zet is. De verhuuropbrengsten zijn bovengemiddeld hoog en de kans op verhuur is groot, ook in de winter. Omdat de Costa Calida de warmste winters van Spanje heeft. Concluderend kunnen we stellen dat de aankoop van een woning in Zuid-Oost Spanje een waardevolle investering is in de breedste zin van het woord.

De Costa Calida is de zonovergoten plek waar uw verlepte spaartegoeden weer tot leven komen.

Comments (0)